Retrospektiva filmova
Gorana Stankovića

02.10.2015.

Na retrospektivi su prikazana četiri filma: "Ko čuva čuvare", "Polazak", "Raž" i "U mraku".

Nakon projekcije, putem Skajpa upriličen je razgovor sa rediteljem.

"Ko čuva čuvare" - ceo film


"Polazak" - ceo film


 
 
 
 
"Raž" - trejler


"U mraku" - trejler


Fotografije sa retrospektive
Retrospektiva u slici i reči

O Reditelju

Goran Stanković je rođen 1984. godine. Diplomirao je Televizijsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, 2010. godine, u klasi profesora Dragana Elčića. U Srbiji je radio na velikim domaćim i stranim produkcijama.

Nedavno je na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu magistrirao filmsku režiju, a njegov završni film “Raž” je nominovan za nagradu Studentski Oskar za najbolji kratki film.

Njegova dva studentska filma “Ko čuva čuvare” i “Polazak”, prikazani su na preko 50 svetskih festivala i dobitnici su 17 nagrada. Oba filma su izabrana da predstavljaju Srbiju na “Turneji evropskog kratkog filma” a prava za njihovo emitovanje otkupio je Eurochannel.Tokom njegovih studija na Američkom filmskom institutu, Goran je dobitnik stipendija Holivudskog udruženja stranih novinara i Ričard Frenk fondacije, od nedavno je dobitnik nagrade Frenklin J. Šafner za izvnaredna dostignuća u domenu režije.

Njegov prvi dokumentarni film “U mraku” o rudarima u Srbiji imao je svetsku premijeru na prestižnom festivalu IDFA 2014. u Amsterdamu. Na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, film “U mraku” je osvojio nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film.