Izložba "Hilandar - Neočekivano putovanje"
Sretena Vukovića

29.07.2015.

O izložbi

“Daleko preko maglenih gora hladnih,
Do tamnica dubokih i špilja starih,
Moramo na put u svitanje zato
Da pronađemo naše zaboravljeno zlato.”

Odlomak iz romana “Hobit” Džona Ronalda Rejla Tolkina

Izložba fotografija „Hilandar – neočekivano putovanje” Sretena Vukovića, predstavlja vrlo uspešan pokušaj autora da jedno važno mesto hodočašća, Svetu Goru, i jedan sakralni objekat kao što je Hilandar, predstavi na drugačiji način od do sada uobičajenog.Obilazeći ovaj prostor poput film location menadžera, tj. istraživača koji vrši izbor lokacija za neko buduće filmsko ostvarenje u domenu epske fantastike, Sreten Vuković svojim objektivom beleži trenutke večnosti i uspeva da dočara nesvakidašnju atmosferu ovog prostora, da osvetli ono „zaboravljeno zlato“ o kome i Tolkin govori u svojim knjigama.Očekuje nas „Neočekivano putovanje“, koje u galerijskom prostoru prati muzička varijacija na temu kompozicije “The Misty Mountains Cold” (film „Hobit – Neočekivano putovanje”), a koju je za realizaciju ove izložbe aranžirala i otpevala Jelena Dobrić.

Slađana Petrović Varagić

Fotografije sa otvaranja izložbe
"Hilandar - Neočekivano putovanje" - tizer

O autoru

Sreten Vuković je rođen 1973. godine u Požegi. Radio je u Televiziji Požega od osnivanja ovog medija 1994. godine, gde je obavljao poslove šefa tehnike, montažera i snimatelja.

Bavi se videom, animacijom, fotografijom, grafičkim i veb dizajnom. Radio je za više televizijskih i produkcijskih kuća u zemlji i inostranstvu.

Od osnivanja Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“, član je organizacionog tima i predavač iz oblasti montaže u okviru Filmskog edukativnog centra „Interakcija“. U višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu „Restart“ Dejana Petrovića, bio je direktor fotografije, snimatelj i montažer.Sa izlaganjem svojih radova započeo je u julu 2015. godine, samostalnom izložbom fotografija pod nazivom „Hilandar - neočekivano putovanje“ u dvorištu porodice Brkić u Arilju. Nakon Arilja, izložba „Hilandar - neočekivano putovanje“ bila je izložena i u Gradskoj galeriji Požega u periodu decembar 2015. - januar 2016. godine. Galerija "Trag" u Sremčici je bila domaćin izložbe u februaru 2016. Izložba je u aprilu 2016. bila postavljena i u biblioteci "Ljubiša R. Đenić" u Čajetini.

Njegov rad “Subverzija? Portret bika!” ušao je u selekciju radova u kategoriji Intermedija na 13. Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu, koje je održano od 23. aprila do 20. jula 2016. godine.

Otvaranje izložbe "Hilandar - neočekivano putovanje", Vesti TV Požega, 30.07.2015.